ACCUTANE

Accutane, prášky, které by Vás na vždy měly zbavit problémů s akné. I já jsem je začala užívat, přesně před 14 dny. O těchto prášcích jsem toho měla hodně zjištěno, nikdy bych nezačala brát něco, co by mi mohlo uškodit ve velké míře, a ani rodiče, kteří jsou oba doktoři, by mi to určitě nedovolili. S nadšením jsem je začala užívat, po dlouhé době je to něco, co mi dává naději v krásnou pleť.


Na akné jsem začala trpět přibližně v tercii, když mi bylo asi 14 let. Nejdříve, jako u jiných puberťáků, se mi akné objevovalo na čele, sem tam okolo rtů, nic vážného nebo nenormálního. Postupem let, hlavně poté, co skončila moje puberta, jsem pomalu začala ztrácet naději v bezchybnou pleť, protože jsem zkusila snad všechno. Přípravky, vodičky, mastičky, byla jsem na kosmetice, u kožařky, vyřadila jsem většinu mléčných produktů, především jogurty a mlíko, které jsem dříve pila denně. Navštívila jsem i alergologii, kde se vyvrátilo, že žádnou alergií či potravinovou intolerancí netrpím. Zkoušela jsem potravinové doplňky, vitamíny, přírodní konopnou mast, drahé přípravky na pleť a nic nepomáhalo. Podstoupila jsem i chemický peeling, který mi pleť pouze trochu vyhladil. Zkrátka a dobře, jediné, co jsem ještě nevyzkoušela, je už jenom laser. Ten mi ale paní na kožním nedoporučila, místo toho, když si poslechla, co všechno jsem pro svou pleť udělala a jak se stále nehojí, mi doporučila přípravek Aknenormin, neboli Accutane/Roaccutane


O těchto lécích jsem četla mnoho informací již před více než rokem, viděla mnoho videí na youtube, kdy (vesměs) ženy měly tak hroznou pleť, že neměly na pleti jediné čisté místo apod. a jak jim tento lék pomohl. Tak špatně na tom naštěstí nejsem, ale akné mi opravdu ztěžuje život. Mám ho na tvářích, čelisti a bradě a zkrátka se za něj stydím. Každé ráno se budím a bojím se podívat do zrcadla, abych neviděla, o kolik se mi pleť za tu noc zhoršila. Mám pocit, že lidé akorát hledí na mou pleť a ne mně do očí, že si třeba myslí, že se o svoji pleť nedostatečně starám. Přispívá k tomu i fakt, že od té doby, co jsem na vysoké škole (třetím rokem), tak se mi pleť jenom zhoršuje. Kdo na vysoké má akné? Téměř nikdo, a pak tam v posluchárně sedíte vy, s nerovnoměrnou pletí, zjizvenou, hrudkovitou a aknózní. Pomáhá mi samozřejmě moře a sluníčko, takže mám pleť docela v dobrém stavu přibližně 3 měsíce v roce a poté vše začíná na novo. Prostě a jednoduše mi akné komplikuje život. Samozřejmě, že jsem si vědoma, že mám i určité přednosti a jsou věci a vlastnosti, které mám na sobě ráda, ale jelikož mám akné přímo na obličeji, což je první věc, kterou člověk vidí, když  s Vámi mluví, tak to hodně snižuje mé sebevědomí. Mám dny, kdy se nerada líčím, protože to beru pouze jako povinnost, abych zamaskovala své nedostatky, nikoliv jako něco, co mě baví. Mám dny, kdy si nechci ani lakovat nehty, hezky se obléct nebo si vyžehlit vlasy, protože si říkám, k čemu to bude, když moje pleť stále vypadá hrozně ... a proto jsem se rozhodla začít užívat tyto prášky. 

Před tím, než Vám mohou být tyto prášky předepsány, musíte projít několika kontrolami, mezi které patří odběry krve (ty následně musíte podstoupit přibližně každý měsíc), také Vám musí být proveden těhotenský test - v době užívání těchto léků a ani několik týdnů poté nesmíte otěhotnět, protože tyto prášky mají velmi špatný vliv na případný plod. A v neposlední řadě Vám Accutane musí být předepsán kožním lékařem, který zváží, zda-li jste "vodný případ" pro tyto léky. Jakmile tak udělá, vyzvednete si prášky v lékarně a každý měsíc se to celé opakuje - těhotenský test, odběry krve, kontrola u doktora a recept na další krabičku. U mužů je to mnohem snazší, protože jednak nemusí chodit na těhotenské testy, a také si mohou tyto prášky vyzvednout na několik měsíců dopředu. Pouze ženy, především v reprodukčním věku, kam patřím i já, dostávají recept jenom na 1 měsíc. Léčba trvá 4-6 měsíců, případně ji někteří pacienti po několika měsících/letech musí znovu zopakovat, aby dosáhli 100% výsledků. 


Užívám je tedy, zatím, 14 dní, 20mg ráno a 10mg večer. Důvod, proč jsou tyto prášky v takové neoblibě mezi veřejností je, že mají spoustu vedlejších účinků. Ruku na srdce, jaké léky je ale nemají? Mezi vedlejší účinky těchto prášků a účinky, které jsem již stihla zažít, patří, velmi suché rty. Zjednodušeně řečeno, Accutane funguje na principu vysoušení Vašeho celého těla, prakticky Vám stopne veškerý maz v těle - od rtů a obličeje počínaje, přes vlasovou pokožku po klouby konče. Zatím mám tedy suché, popraskané rty, které mažu každou hodinu balzámem na rty, vazelínou nebo čímkoliv, co mám zrovna po ruce. Dále se mi postupně vysušuje i vlasová pokožka, takže sem tam cítím, že je citlivější a ve vlasech se mi objevují šupinky. Mám také sušší a citlivější oči, ale není to nic, co by umělé slzy do očí nezpravily. Na pažích mám někde suchá místa, ty ale během podzimu a zimy obecně mívám. A v neposlední řadě je to občasná bolest zad nebo kolene, která vždy znenadání vystřelí, a zase zmizí. Celkově mám citlivější, napnutou a svědivou pleť, suchá zatím není. Dalšími vedlejšími účinky, které zatím nepociťuji, jsou únava, krvácení z nosu, bolest celého těla, deprese, sebevražedné sklony... Některé z nich se ale řadí mezi "vzácné" a nečekám, že mě během užívání těchto léků, potkají. 

V prosinci se chystám na první kontrolu na kožní - od doby, co tyto léky užívám - a čekají mě i další odběry krve. Doufám, že vše dobře dopadne a případně, že mi paní doktorka zvýší dávky, protože mám pocit, že zatím tyto léky neúčinkují. Ale jak říkám, užívám je teprve 14 dní, takže čas na zahojení a vyhlazení pleti ještě je. Celkově je pleť ve stádiu čištění - na povrch vyskakuje vše, co tam nikdy nebylo a pleť prozatím vypadá hůř - na to jsem ale byla upozorněna i v příbalovém letáku a doufám, že je to pouze přechodná doba. 

Plánuji Vám napsat také článek o Skin Care Routine během užívání těchto léků, protože péče o pleť se samozřejmě musela kompletně změnit - přípravky, které používám a přípravky, které nesmím používat jsou jinačí, stejně jako věci, které nesmím s pletí dělat apod. Pokud byste měli zájem i o průběžný update, jak na tom s pletí jsem, jaké vedlejší účinky zažívám, kolik mg prášků denně užívám, tak dejte vědět do komentářů :) Pokud je mezi Vámi někdo, kdo má s Accutane zkušenosti, ráda si o tom taktéž přečtu - ať nemám pocit, že na to jsem sama :) 


3 comments

  1. Prípravok vyzerá veľmi zaujímavo a brala by som ho všetkými desiatimi, ale tie časté návštevy doktora a odber krvi by ma od toho asi dosť odradili, takže škoda :/

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    ReplyDelete
  2. Neboj sa, že lieky neúčinkujú. Sestra brala polročnú kúru s týmito liekmi a prvé výsledky boli vidieť po troch mesiacoch. Nie nadarmo sa vraví, že trpezlivosť ruže prináša. Budem ti držať palce :)

    Bari Bircak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekuju za uklidneni a podporu :) dneska je to 14.den a zatim se na obliceji objevuji porad nove nedokonalosti, no alespon uz oblicej neni tak citlivy a napnuty a je videt, ze se pomalu vysusuje.. Videla sem i pripady, kdy do dvou tydnu ty holky mely plet jak miminko, coz teda asi nebude muj pripad :D ale snad se to treba do tech 2-3mesicu zacne davat do poradku a pak uz jen hojit :)

      Delete