WANDERING AROUND BUDAPEST (TIPS)

Konečně jsem se dostala k fotkám z Budapeště, třikrát hurá. Někdy zkrátka nemám vůbec chuť dělat cokoliv na počítači a tím posledním, čím chci celý pracovní týden zakončit, je upravování fotek z výletu. Už ale bylo na čase a dnešní článek je plný fotek toho, co jsme během 3 dnů v Budapešti stihly podniknout a navštívit. 


Já navštívila Budapešť poprvé, ale mamka tam byla již několikrát, takže nám dělala takového průvodce. Měla jsem na seznamu ale pár míst, které zaručeně nesmíme minout, včetně restaurací. První večer, kdy jsme do hotelu dojely až kolem 18h, jsme stihly pouze večeři a nějaké koupání. O to více jsme se mohly připravit na následující dny, které byly plné chození a objevování. 

Musím přiznat, že mě Budapešť jednoduše okouzlila. Při návštěvě určitých evropských měst mám takový ten dobrý pocit. Takhle to zní zvláštně a nejspíše to vypadá, že se neumím pořádně vyjadřovat. Určitá města ale na mě nějak působí, mají své kouzlo a dokáži si tam představit trávit delší dobu nebo klidně i žít. Jedním z takových měst je pro mě Londýn, Brighton, Vídeň a teď i samotná Budapešť. 

UBYTOVÁNÍ
Bydlely jsme v krásném hotelu Budapest Airport Hotel Stáció, který se nenacházel přímo v centru, ale na poslední stanici modré linky metra, 5 minut od letiště. Do centra to ale netrvalo dlouho a ještě lepší bylo, že jsme si připadaly jako někde v Itálii. Tak přesně náš hotel a jeho okolí vypadalo. V hotelu se nacházelo i wellness a fitness - k dispozici byl bazén, výřivka, pára (...), sauna a fitko. Nemohly jsme si stěžovat ani na kvalitu kuchyně, která byla vynikající. Jediným mínusem je cena ubytování, když si ale počkáte na nějaké speciální nabídky jako my, tak v tomto krásném hotelu můžete strávit několik nocí za málo peněz. 








JÍDLO
Maďarská kuchyně nepatří mezi moje nejoblíbenější, a tak jsme ji ani cíleně nevyhledávaly. Na restaurace, kde vaří typické maďarské jídlo ale narazíte na každém kroku. Nevynechaly jsme ale guláš, který byl moc dobrý a domu jsme také přivezly dostatek salámů, klobás a podobných dobrot. Po Budapešti je spousta fast foodů a restaurací různého typu, asi jako všude jinde, my jsme měly v plánu navštívit hlavně Hummus Bar, nebo-li hummusárnu, jak tomu u nás doma říkáme. Neznám lepší jídlo než je hummus, falafelové kuličky a domácí pita chléb. Pokud máte také rádi podobnou kuchyni, určitě do Hummus Baru, který je v centru města, zajděte. Platí tam také studentská sleva. Zaujala nás také cukrárna Hisztéria Cremeria, což je nádherná cukrárna, jak zvenčí, tak uvnitř. Moc se mi líbí takovéto podniky, kde si dá majitel záležet na interiéru a doplňcích. Dala jsem si výbornou zmrzlinu (mají na výběr i spoustu netradičních příchutí) a mamka si objednala dezert, což je samo o sobě dost zvláštní, protože ona sladké nejí. Jestliže tato cukrárna "donutila" mamku objednat si zákusek, tak ji určitě musíte také navštívit. 








DOPRAVA
Do Budapeště se dostanete pohodlně vlakem i autobusem, autem i letadlem. My zvolily auto, protože nám tahle možnost přišla nejpohodlnější, navíc kvůli lokalitě naše hotelu pro nás bylo snažší jet do Budapeště autem. Cesta trvala asi 6 hodin, nejely jsme centrem Bratislavy a vyhly jsme se i centru Budapeště, a tak cesta poměrně rychle utekla. 

Po centru jsme se pohybovaly pouze metrem a pěšky, jednou jsme zvolily i výletní loď. Jejich linky metra poměrně dobře pokrývají věškeré hlavní atrakce a památky. V Budapešti se nachází 4 linky metra, my jsme bydlely na konci té modré, žlutá je naopak tou nejstarší (dokonce je prý nejstarší linkou podzemní dráhy co se Evropy týče). Za jednoduchou jízdenku jsme platila každá 350Ft, zakoupit si také můžete přestupní, denní, třídenní či týdenní, takže podobný systém jako u nás v Praze. Určitě si jízdenku vždy kupte, řádně označte a nevyhazujte, dokud nebudete venku na ulici,  revizoři byli na každém kroku. Můžete využít také autobusy, tramvaje, které jezdí podél Dunaje a je z nich krásný výhled, a trolejbusy. 



PAMÁTKY
Plán byl jasný - vidět toho během 3 dnů co nejvíce. První den nás čekaly všechny hlavní atrakce a památky. Viděly jsme tak Dunaj (haha), most Széchenyi, vyvezly jsme se lanovkou k Hradu (Budínský Hrad), kde se nachází galerie a Muzeum historie města. Pěšky jsme došly i k Rybářské Baště, kde to bylo nádherné. Naskytl se nám výhled na Dunaj i na Parlament (ke kterému mohu jedině říct "Oooh"). Nejhezčím místem pro mě byl asi Margaretin ostrov, na který se dostanete pěšky a po samotném ostrově jezdí vláček, můžete si půjčit i malá autíčka či koloběžky. Jsou zde koupaliště, lázně a nádherný, udržovaný park. Hrad Vajdahunyad byl jako z pohádky, kolem opět krásný, zelený a hlavně čistý park. Všude bylo čisto a uklizeno. Poslední den jsme si nechaly na prozkoumání Velké tržnice, která leží na druhé straně Dunaje - proti vrchu Gellért, kde se nachází spoustu typicky maďarských surovin a pokrmů. Prošly jsme také celou Andrássy útca, což je hlavní nákupní třída, takový ekvivalent naší Pařížské v Praze. 


























Tři dny utekly jako voda a my si opět musely zabalit kufry a čekala nás cesta domů. Škoda, že ty dny tak rychle utíkají, když se člověk dobře baví. Co se nejvíce líbilo v Budapešti Vám? A pokud jste tam nikdy nebyli, jaké evropské město je pro Vás tím TOP? :)

7 comments

  1. Krásný článek, Claudinko ♥ Jsi moc šikovná holčička! :D

    Konec srandy! :D Skvělej článek i fotky :) máme je na hodně podobných místech, photoshopem bych se k tobě mohla přidat z fleku a nikdo by to nepoznal :D

    A tip pro ostatní: v té Hisztéria Cremeria si nedávat příchuť New York cheesecake. Naopak s mangem neudělaj chybu ani ti, kteří ho (stejně jako já) jinak nevyhledávají :)
    V Budapešti se dá v automatech na jízdenky platit i kartou, což je super pro někoho, kdo nenosí hned po příjezdu kováky po kapsách.

    ReplyDelete
  2. Na Budapešť jsem slyšela opravdu hodně chvály a tvůj krásný článek se k nim ještě přidal, takže je mi jasné, že se tam jednou prostě budu muset podívat! Moc povedené fotky :)
    Young, wild and free

    ReplyDelete
  3. máš krásne fotky, šla by som opäť pozrieť, je to krásne mesto :)

    ReplyDelete
  4. Skvělý článek. Budapešť má opravdu kouzelné památky :) Krása!

    ReplyDelete
  5. paráda, úplně mi to připomíná náš školní výlet do Budapeště, ty místa... :) celkem hezké vzpomínky, ale přeci jen jste si to musely užít daleko víc než já.:)btw. bydlely jste fakt v pěkném hotýlku:)

    Somethingbykate

    ReplyDelete
  6. Článek dobrý, ale neber to jako kritiku, ale příště fotky NEUPRAVOVAT (i když tady nechápu, cos na nich mohla upravovat), to obří rozlišení je dělá dost neostré, rozmazané a nekvalitní, což je fakt škoda a sráží jak kvalitu článků, tak celého blogu. Je fakt lepší je nechat v původní velikosti a kvalitě. O.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jediny, co na fotkach upravuju je jejich kontrast. A nakonec je vsechny musim zmensit do 750px na sirku, aby se v cele velikosti vesly sem na blog a nebyly useknute. Precijen jsou focene zrcadlovkou s 200mm objektivem, jsou v orig.verzi mnohem vetsi. Nic jinyho na nich neupravuju, takze nevim, co tim "nepravuj" myslis.

      Delete