HOW I STAY ORGANISED

Řekla bych, že jsem pověstná tím, že mám ráda vše naplánované. Pokud něco nemám napsané ve svém diáři, cítím se poté nesvá, nevím, co udělat dříve... I když jedním z mých předsevzetí do roka 2015 bylo, abych se stala více spontánní, myslím, že u té své plánovanosti a organizovanosti ještě nějakou dobu zůstanu. Zkrátka taková jsem a jen tak to ze dne na den nezměním :) 

Celá má organizovanost a připravenost tkví hlavně v mém diáři. Shánění nového diáře je pro mě každoročním stresem, ale zároveň i potěšením, jaký super diář se mi podaří daný rok najít. Letos jsem si udělala radost diářem od Moleskine - limitovaná edice s Malým Princem a jsem s ním moc spokojená. Je sice poněkud dražší, ale podle mě se vyplatí do něj investovat. Má spoustu místa na každodenní povinnosti a zároveň i prostor pro poznámky. Je tenký, hezký, má tvrdé desky a plně mi ve všem vyhovuje. Vevnitř se také nachází nálepky s motivy Malého Prince a citát.


Diář je má pravá ruka. Mám ho vždy při sobě a píši si do něj snad všechno - od školních povinností, přes práci, až po to, kdy má vyjít nový článek na blog a o čem bude. Nějakou dobu jsem přemýšlela, jak si chci vlastně diář vést a nakonec jsem přišla na to, že mi nejvíce vyhovuje barevný systém - puntíky. To znamená, že pro každou poznámku v diáři mám zvolenou určitou barvu, což mi umožňuje i celkovou přehlednost.

Zelenou tedy označuji vše spojené s blogem - kdy má vyjít nový článek, jaké bude jeho téma a kdy mám nafotit fotky.
Růžovou značím vše, co se týká školy - testy, zkoušky, eseje, konzultace ...
Oranžovou používám na aktivity ve volném čase - srazy s kamarádkami, divadlo, kino, sport ...
Modrá mi slouží na návštěvy u doktora.
Černá je spojená s prací a vším, co musím vyřídit, ale netýká se to předchozích bodů - brigáda, dojít na poštu, nakoupit, umýt auto ...


Vlevo v diáři se vždy nachází dny a vpravo je prostor pro Vaše poznámky. Já pravou stranu využívám pro zapisování, kdy vyjde další díl mého oblíbeného seriálu a pro plánování článků na blog.





Kromě diáře mám ještě jeden "deník", který je také od Moleskine a slouží mi jako takový poznámkový sešit. Cokoliv mě zrovna napadne si do něj zapíši. Ať už plány s blogem a se články do budoucna, nebo třeba seznam seriálů, na které se chci někdy v budoucnu podívat a nechci na ně zapomenout. Dále obsahuje mé přání, sny, místa, která jsem již navštívila a naopak i místa, kam bych se jednou ráda podívala.



V neposlední řadě je mým pomocníkem iPhone. Pokud se náhodou někdy stane, že diář ani "deník" nemám při ruce, zapíši si to nejdůležitější do mobilu do připomínek nebo poznámek. Do poznámek si ráda zapisuji také svou finanční situaci, kolik daný měsíc mohu utratit a na co naopak musím šetřit. Díky tomu se mi na konci měsíce nestává, že bych byla v mínusu. Mám tam také plány na následující letní prázdniny, věci, které si chci v dohledné době koupit, seznam filmů, které zaručeně musím vidět.. Dokonce i anglická slovíčka, které jsem si někde vyhledala a nechci je zapomenout.


A na závěr bych Vám ještě ráda ukázala všechny možná lepítka, ozdoby a papírky, které používám. Některé jsou sice více než dětské, ale to mi nevadí :) Většina z nich je z Ebay a nebo jsem je od někoho dostala. Barevný bloček papírů používám, když jsem doma. Leží mi hned vedle notebooku a mám na něm přepsané povinnosti z diáře pro daný den. A jakmile je všechny na konci dne splním a mohu vedle nich udělat "fajfku", tak je to bezvadný pocit, pocit, že jsem ten den udělala vše, co jsem měla a nemusím nic přesouvat na další dny.



Tyto barevné záložky ráda používám, když mám např. velkou učebnici, skripta nebo jakékoliv poznámky a chci se v nich vyznat. Značím si tak například jednotlivá témata a kapitoly.




Má organizovanost jde nejspíše ruku v ruce s tím, že mám ráda ve věcech pořádek. Ráda vím, co mě ten den čeká a nemine. Není to ale samozřejmě tak, že když mi ráno zavolá kamarádka, jestli nechci jít na kafe, tak že ji odmítnu, protože to nemám v diáři :D To ne, samozřejmě mám ráda milá překvapení a nemusí daný den jít přesně podle plánu. Ale jistá organizovanost neuškodí ... 

14 comments

  1. wow, máš to krásně zorganizované :-) a tolik všemožných roztomilých štítků a lepítek <3 krásný!
    ale ten blok s malým princem to u mě vyhrává na plné čáře :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekuju moc :) je to takova, da se rict, i moje zabava :)

      Delete
  2. pekne;) taky jsem rada zorganizovana a mam radsi vse v diari nez v elektronicke podobe:D

    PS: Zvu te na svoji giveaway na mem blogu, budu rada kdyz se pripojis:)
    http://bridgeofmemories.blogspot.co.uk/2015/02/beauty-giveaway.html#comment-form

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak to mame stejne:) urcite k tobe kouknu :)

      Delete
  3. Taky si ráda organizuji takto život diáři, mám pak pocit, že mě nic nemůže překvapit, kupodivu mě vždy něco zaskočí :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Přesně tak, někteří to nechápou a přijde jim, jako kdybych měla svůj život a každý den nalinkovaný a že co není v diáři, tak to neudělám/neúčastním se toho apod. Ale tak to není, vyhovuje mi to takhle, mít ve všem přehled a pořádek :)

      Delete
  4. so cute <3

    hope you too visit my Blog <3
    http://miss-amelyrose.blogspot.de/

    ReplyDelete
  5. máš to skvěle zařízené, v tomhle bychom si rozuměly. Já mám diář, kde na dvojstraně mám celý týden a dny rozdělené po hodinách, žlutě si vybarvuji kdy jsem ve škole, červeně/zeleně/modře brigády (jo mám tři) a bílou barvou mi zbude volný čas. A lepítek mám taky velkou zásobu, ty mám hlavně na písemky a úkoly do školy nebo když už se mi nikam nevejde psát poznámky. Na blog mám zvláštní sešit, kde si články připravuji (protože mě vetšinou napadají v práci)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak to dekuju a tesi me, ze to tak ma nekdo stejne nebo podobne zarizene :) lepitka mam taky spojene hlavne se skolou, aby to v tom diari vypadalo lip a lakaveji, ze se musim ucit, nebo neco podobneho :))

      Delete
  6. Máš to všechno krásně zorganizované!:) určitě bych se to mohla už taky naučit:D Ale vždycky zapomenu si v ten daný den otevřít ten diář, tak snad mě tenhle příspěvek někam posune!:):D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekuju:) jestli si zapominas otevrit diar kazdy den, tak moc nevim, jestli by ti to k necemu bylo:D ale tak treba te to casem zacne bavit, a budes si tam vsechno psat:)

      Delete
  7. Já si deník nepíši, už jsem to zkoušela ale vydržela jsem si ho psát tak týden a pak jsem na to pořád zapomínala a vím že to u mě nemá cenu ale taky mám ráda všechno dopředu zorganizované..

    ReplyDelete
    Replies
    1. On to neni zadny denik, proto jsem to dala do uvozovek :) je to jen, da se rict, sesit, kam si pisu veci jako napr. clanky co chci napsat, nebo serialy, ktery mam rada, mista, kam se chci jednou podivat.. vubec to neni denni zalezistost ..

      Delete